Select Page

Contact

Trimiteți un mesaj

Info

Trueman Consulting S.R.L.

str. Severinului nr.17, interfon 05

Craiova

office@trueman.ro

Întrebări frecvente

Ce este EyeDetect?

EyeDetect este prima tehnologie din lume care detectează cu precizie minciunile, în 15-30 de minute, prin analizarea comportamentului ocular. Este, de asemenea, o soluție rentabilă, eficientă și sigură.

Concepută inițial în 2002, aceasta este primul detector de minciuni prin analiza ocular-motorie. Oamenii de știință care au inventat poligraful computerizat în 1991 au dezvoltat și EyeDetect. În septembrie 2013, tehnologia a primit denumirea de marcă “EyeDetect”.

Cât de precis este EyeDetect?

În aprilie 2020, Dr. Andrew Potts a publicat rezultatele unui studiu de laborator realizat la Universitatea din Utah cu un nou protocol de testare cu comparare a mai multor aspecte (MCT). În cadrul acestui studiu, EyeDetect a atins două performanțe remarcabile: (1) o precizie de 88% și (2) capacitatea de a evalua până la 4 probleme relevante într-un singur test.

În European Polygraph Journal (decembrie 2016), Dr. John Kircher și Dr. David Raskin au raportat că, în cazul testelor de screening, EyeDetect are o precizie de 88% (pe baza studiilor de teren).

Ca exemplu anecdotic, Converus a testat 66 de examinatori de poligraf prezenți la seminarul Asociației Americane de Poligraf (APA) din Baltimore în 2016 cu un test EyeDetect pe numere. Din cele 66 de teste administrate, EyeDetect a determinat numărul corect de 63 de ori. Acesta este un procentaj de precizie de 95,5%. Testele au fost administrate în limba engleză, spaniolă și arabă. Notă: Probabilitatea de a ghici aleator numărul corect ar fi de 1 din 8 sau 12,5%.

Toate testele au rate de eroare. Pentru fiecare 100 de persoane vinovate sau 100 de persoane nevinovate testate, EyeDetect clasifică corect 88 de persoane în teste de screening și 90 în teste diagnostice. Aceasta înseamnă că clasifică incorect 12 din 100 de persoane în teste de screening și 10 din 100 în teste diagnostice.

Echipa științifică Converus Inc din SUA, continuă să caute modalități de îmbunătățire a preciziei. Datele din noi studii de laborator și de teren ajută la optimizarea algoritmului pentru a crește precizia generală.

Există studii științifice care validează EyeDetect?

Echipa științifică Converus, condusă de Dr. John Kircher, a publicat 19 articole sau rapoarte despre tehnologia din spatele EyeDetect®. În cercetare, EyeDetect este denumit un test de detectare a minciunilor bazat pe mișcările oculare (ODT – ocular-motor deception test). În prezent, există 10 articole de cercetare evaluate de către specialiști despre EyeDetect. Pentru a vedea un rezumat al cercetărilor, inclusiv a articolelor evaluate de specialiști, apasă aici.

Care este ingredientul secret din spatele EyeDetect?

EyeDetect utilizează o metodă statistică numită ecuație de regresie logistică pentru a analiza comportamentul ochilor și datele de citire. Datele sunt surprinse și înregistrate de o cameră de înaltă definiție care măsoară schimbările în diametrul pupilei și mișcările ochilor în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu persoana testată.

Testul este automatizat și administrat de un computer. După analizarea răspunsurilor examinantului și a datelor privind comportamentul ochilor, se calculează un scor, numit Scorul de Credibilitate Converus.

Variabilele măsurate și înregistrate în timpul testului includ dilatarea pupilei, precizia răspunsurilor la întrebări, timpul de răspuns la întrebări, fixarea privirii, frecvența clipitului, comportamentul de citire și alte variabile. Scopul analizării diferitelor variabile independente este de a obține un răspuns biologic rezonabil pentru a descrie rezultatul testului: credibil sau înșelător.

Scorul utilizat de EyeDetect intenționează să “maximizeze probabilitatea” categorizării de înșelător sau credibil. Un Scor de Credibilitate Converus între 1 și 49 indică falsitatea. Un scor între 50 și 99 indică credibilitatea.

EyeDetect folosește o formulă statistică și furnizează o gamă de scoruri de test. Cu cât scorul de credibilitate este mai aproape de 1, cu atât este maximizată probabilitatea de falsitate. Cu cât scorul este mai aproape de 99, cu atât este maximizată probabilitatea de credibilitate. Dacă o persoană obține un Scor de Credibilitate Converus de 51, 52, 53, etc., probabilitatea de credibilitate este minimă.

După ce un test EyeDetect este efectuat și notat, un raport de test este disponibil într-un panou de control bazat pe web în câteva minute. Orice persoană autorizată poate accesa rapoartele de test prin intermediul unui browser web, în orice locație, pe orice dispozitiv. Cei care iau decizii pot vedea rapid numele fiecărei persoane, data/ora, testul efectuat și scorul de credibilitate în câteva minute de la finalizarea testului.

Cine este Converus?

În octombrie 2009, s-a înființat o companie numită Credibility Assessment Technologies LLC pentru a aduce pe piață acest nou detector de minciuni. În septembrie 2013, tehnologia a primit denumirea de marcă “EyeDetect”.

La 12 decembrie 2013, compania a fost redenumită oficial Converus, Inc. Numele Converus provine din două cuvinte latine: con (însemnând “cu”) și verus (însemnând “adevăr”). Compania își are în prezent sediul în Lehi, Utah, SUA.

Care este principala utilizare a EyeDetect?

EyeDetect este folosit pentru a evalua candidații pentru un loc de muncă și pentru a efectua teste periodice ale angajaților. De asemenea, poate fi utilizat pentru teste diagnostice sau pentru examinarea unei singure probleme. Testele măsoară implicarea unei persoane în furt, fraudă, furtul de informații confidențiale, spălare de bani, mită, consum de droguri, furt de identitate, crime violente, legături cu găști sau criminalitate organizată, primirea de beneficii inadecvate la locul de muncă și multe alte teme.

EyeDetect poate fi folosit de către guverne pentru a evalua refugiații și solicitanții de viză, în special în scopul identificării celor cu legături teroriste. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru evaluarea persoanelor eliberate condiționat și a infractorilor, precum și a altora care ar putea reprezenta o amenințare pentru comunități. De asemenea, poate fi utilizat în investigarea cazurilor penale sau civile.

Cât timp durează un test EyeDetect?

Testele EyeDetect durează 15 minute pentru teste cu o singură problemă și 30 de minute pentru teste de screening cu mai multe probleme.

Rapoartele și scorurile testului sunt disponibile în mai puțin de 5 minute.

Cât timp este necesar pentru a fi instruit în utilizarea EyeDetect?

Instruirea standard pentru administratorii de teste și cei care iau decizii durează aproximativ 6 ore. Instruirea avansată pentru cei care scriu teste durează până la încă 2 zile. Instruirea pentru îmbunătățirea abilităților de interviu înainte și după test durează 1 zi.

Soțul/soția, partenerul(a) sau logodnicul(a) poate fi testat cu EyeDetect?

EyeDetect poate fi folosit pentru a testa probleme legate de infidelitate într-o căsnicie, parteneriat, pentru cei logodiți sau pentru cei aflați într-o relație exclusivă.

Cum poate EyeDetect să afle dacă cineva minte?

În timp ce persoanele evaluate citesc o serie de întrebări pe ecranul unui computer, EyeDetect măsoară exactitatea răspunsurilor, timpul de răspuns, diametrul pupilelor, comportamentul în timpul lecturii și frecvența clipirii. Această metodă este în concordanță cu ipoteza efortului cognitiv.

Observațiile includ:

  • Mincinoșii clipesc semnificativ mai puțin atunci când răspund mincinos la întrebări, în comparație cu răspunsurile sincere.
  • Mincinoșii prezintă creșteri semnificative ale diametrului pupilei în cazul întrebărilor la care răspund în mod mincinos, comparativ cu răspunsurile sincere.
  • Mincinoșii răspund mai rapid la întrebări, fac mai puține fixații și petrec mai puțin timp citind întrebări legate de o faptă pe care au comis-o.

Pentru a simplifica, o creștere a efortului cognitiv este asociată cu amintirea unei sarcini și este folosită pentru a distinge între răspunsurile false și cele sincere. Aceasta devine mai evidentă atunci când cei care mint răspund la întrebări complexe. Este nevoie de motivație și efort pentru a minți.

Care este structura sau procesul de bază al unui test EyeDetect sau EyeDetect?

Fiecare test include instrucțiuni pre-test, un test de practică și diverse sesiuni de întrebări. Întrebările sunt repetate într-o ordine randomizată.